-->

30 Ιουνίου 2013

[ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ] Συνέντευξη από τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο



    Το Sport82 σε ένα φιλικό κλίμα μίλησε με τον κύριο Δημήτρη Κωνσταντόπουλο για την καριέρα του και γενικά για τον χώρο του ποδοσφαίρου και σας παραθέτουμε την συνομιλία μας!



                         -Πόσα χρόνια βρίσκεστε στον χώρο του 
                               αθλητισμού ;

Είμαι από το 1990 ως προπονητής φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο και από το 1977 μέχρι το 1988 στο χώρο του στο χώρο του στίβου. Επίσης είμαι πρωταθλητής Ελλάδος στα τρία  χιλιόμετρα.

-                         -Πόσο διήρκησε η συνεργασία σας με τον ολυμπιακό ως γυμναστής και συνεργάτης του κύριου Αλέφαντου ;

Βρίσκομαι στον χώρο του ποδόσφαιρου περίπου 23 χρόνια .  Κάποια στιγμή βρέθηκα και στον Ολυμπιακό με προπονητή τον Αλέφαντο . Έχω συνεργαστεί και με πολλές άλλες ομάδες όπως τον Ιωνικό , τον Εθνικό  , τη Καλαμάτα ,  τον Εθνικό Αστέρα , τη Προοδευτική , τη Παναχαϊκή  , τον Ακράτητο , τον Παναιτωλικό , την Αναγέννηση Καρδίτσας και με πολλές άλλες ομάδες.

 

                     -Τι σας έκανε να εγκαταλείψετε την ομάδα του                             ολυμπιακού ;


Εμείς τελειώσαμε την χρόνια τότε πάρα πολύ καλά , για τρεισήμισι μήνες κάναμε μόνο νίκες. Είθισται όταν αλλάζει ο προπονητής να αλλάζει όλο το "team" , έτσι λοιπόν για λογούς αρχής εγώ έπρεπε να ακολουθήσω τον προπονητή μου ο οποίος με πήγαινε κιόλας .

                    - Τι κλίμα επικρατεί ανάμεσα σε εσάς και τους                               παίκτες ;

Πάντα το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στους προπονητές και τους παίκτες , είναι αυτό το οποίο το επιβάλει ο προπονητής με τους συνεργάτες του. Έχει σχέση με την προσωπικότητα και του προπονητή και των συνεργατών του , καθώς όταν αυτοί ξέρουν επειδή είναι επαγγελματίες να κάνουν σωστά τη δουλεία τους , επιβάλουν αυτοί το κλίμα το οποίο δεν έχει σχέση με αυταρχισμό αλλά με ότι βοηθά τους ποδοσφαιριστές – αθλητές να φτάσουν το μέγιστο της απόδοσης τους , βάση ενός προπονητικού πρωτοκόλλου , και επειδή υπάρχει εμπειρία στο χώρο ο καθένας από εμάς κρίνετε , και από εκεί εκπέμπεται και ο σεβασμός και η προσήλωση και η υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση της προπόνησης  . Άρα είναι ένας τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεσαι και εισπράττεις τα ανάλογα . Γιατί κάθε ένας από αυτούς θέλει να προοδέψει και εφόσον θέλει να προοδέψει αναζητεί κάποιον που μπορεί να βοηθήσει με τον σωστό τρόπο , υπάρχουν ωστόσο και τρόποι οι οποίοι δεν είναι σωστοί όπως τα αναβολικά τα οποία είναι μεγάλη μάστιγα τη σήμερον ημέρα.

                     -Ποια η άποψη σας για τα αναβολικά ;

Δυστυχώς τα αναβολικά είναι χειρότερα από τα ναρκωτικά , έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στον οργανισμό προσβάλλοντας καρδιά , νεφρά , συκώτι και άλλα βασικά όργανα και πιστεύω πως είναι μια πραγματικά δολοφονική επίθεση στον οργανισμό μας με στόχο την φήμη ή την απόδοση .  Αλλά κανένας αθλητής δεν κρίνετε για μια στιγμή αλλά για την διάρκεια , για αυτό  υπάρχουν ποδοσφαιριστές που παίζουν 10-15 χρόνια ποδόσφαιρο και τους “ δείχνουν με το χέρι ” ως παράδειγμα προς μίμηση  , το ίδιο και οι αθλητές . Έχουμε δει πόλους αθλητές και στην Ελλάδα και σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι έτρεξαν μια φορά και εξαφανίστηκαν . Και οι ποδοσφαιριστές το ίδιο ! Υπάρχουν πολλά παραδείγματα , να μην πούμε ονόματα , αλλά υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έπαιξαν ένα χρόνο και έπειτα εξαφανίστηκαν .  Δηλαδή την ικανότητα ή την έχεις ή δεν την έχεις , και εφόσον την έχεις ,καθώς μιλάμε για ποδόσφαιρο και ποδοσφαιρική οντότητα είναι σαν το ποδήλατο , δεν ξεχνιέται και δεν χάνετε ,  χάνετε η δυνατότητα της κίνησης και να διεκδικήσεις μέσα στα 90 λεπτά περισσότερες ενέργειες στην επίθεση , στην άμυνα και ούτω καθεξής ,ανάλογα με την θέση που παίζεις . Άρα αφού την είχες για μια χρονική περίοδο και δεν την έχεις τώρα ίσως την είχες από μια άλλη συμπεριφορά , επιλήψιμη και ας μην πούμε περισσότερα.

         - Πόσο σημαντική θεωρείτε την παρουσία ενός ειδικευμένου         γυμναστή σε μια ομάδα Ά εθνικής που έχει αυξημένες                 απαιτήσεις ;

Είναι το Α και το Ω . Ο γυμναστής δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες ανάλογα με την θέση που παίζουν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερες αξίες - ταλέντα έχουν .Η αξίες και οι δυνατότητες αυτές είναι κρίσιμες στο ποδόσφαιρο και μετριούνται, δηλαδή ποσό μπορεί ο καθένας να αποδώσει και που μπορεί να φτάσει ανάλογα με την προπόνηση  . Άρα κάνοντας στην αρχή στον κάθε παίκτη κάποιες εξετάσεις, ξέρεις που μπορεί να φτάσει ανάλογα με την ταχύτητα , την αλτικότητα , την δύναμη , την εκρηκτικότητα πόσο έχει γυμναστεί . Ο γυμναστής παρεμβαίνει στο θέμα της γύμνασης, διότι αν δεν είναι ταλέντο στην ταχύτητα δεν γίνεται ποτέ , καθώς είναι εκ γενετής ιδιότητα . Αν δεν έχει ταλέντο στην αντοχή, που είναι η αερόβια ικανότητα δηλαδή η διαφορά του εισπνεόμενου και εκποιουμένου αέρα , δεν μπορεί να φτάσει ψηλά . Άρα ως γυμναστής όταν κάνεις σε έναν παίκτη εξετάσεις ξέρεις μέχρι που μπορεί να φτάσει , και όταν ξέρεις την δουλεία που πρέπει να κάνεις θα φτάσεις τον παίκτη στο ανώτατο. Υπάρχει και διεθνή κλίμακα σε σχέση με τη φυσική κατάσταση , δηλαδή δεν έχει σχέση αν είσαι Ά , ΄Β ή Γ εθνική . Για παράδειγμα εγώ όταν συνεργαζόμουν με την ομάδα του Φωστήρα η οποία ήταν Γ εθνική είχαμε την καλύτερη φυσική κατάσταση σε όλη την Ελλάδα και από τον ολυμπιακό , και αυτό που λέω είναι καταγεγραμμένο.

            -Αυτή την περίοδο υπάρχουν προτάσεις από ομάδες ;

Ενώ είμαι στο χώρο του ποδόσφαιρου 28 χρόνια συνεχόμενα , είχα προτάσεις αλλά δυστυχώς η αγορά του ποδοσφαίρου έχει πέσει πάρα πολύ , δεν υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες για να καλύψουν έναν επαγγελματία που έχει ένα καλό βιογραφικό και έχει απαιτήσεις από τη δουλειά του , επειδή δεν έχει σημασία μόνο να δουλεύουμε , αλλά και να παράγουμε και για να έχει η δαυλιά σου καλό αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες συνθήκες , και δυστυχώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και το ποδόσφαιρο και δεν δύνονται αρκετές πιθανότητες εργασίας αυτή τη στιγμή , και όπως παρακολουθούμε αυτό τον καιρό υπάρχουν πλείστα παραδείγματα μεγάλων συλλόγων οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά ούτε στα βασικά . Άρα είναι μια αγορά που μοιάζει με την οικονομία του κράτους , και έχει και αυτή τα προβλήματα της.


         -  Θα μπορούσατε να πείτε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το Ελληνικό ποδόσφαιρο ;

 Ναι , η οικονομική κρίση επηρεάζει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό το Ελληνικό ποδόσφαιρο , αλλά έχουν γίνει και τραγικά λάθη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο από κακούς χειρισμούς του μπάτζετ .Δημιουργούσαν υπεράξιες χωρίς να είναι υπεράξιες ,τέλειος πλασματικές ,ουσιαστικά όμως το ταμείο έμπαινε μέσα, πραγματικά μιλάμε για τραγικά λάθη! Έχουν σπαταληθεί πάρα πολλά χρήματα! Θα έπρεπε οι ομάδες να έχουν επενδύσει στις ακαδημίες , θα έπρεπε να είχαν αναδείξει δικά τους ταλέντα ώστε να μην αναγκάζονται να αγοράζουν άλλους παίκτες οι οποίοι είναι και αμφιβόλου αξίας, διότι ακλουθώντας αυτή την πολιτική φτάσαμε σε αυτό το σημείο , να έχει δηλαδή χρεοκοπήσει όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο πλην τριών ομάδων . Αν είχαν επενδύσει τα χρήματα στα ταλέντα τους , θα είχαν και καλυτέρους παίκτες αλλά και με περισσότερες φιλοδοξίες και προοπτικές , γιατί ο παίκτης που θα έρθει από το εξωτερικό στην Ελλάδα δύσκολα μετά θα έχει φιλοδοξία να πάει στην Ρέαλ ή στην Λίβερπουλ . Άρα πρέπει αν επενδύουμε στα νέα παιδιά και στα ταλέντα . Αλλά πρέπει να ξέρεις να αναγνωρίσεις το ταλέντο για να το προάγεις ως αξία , καθώς είναι και αυτό μια σημαντική παράμετρος. Άρα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, πρέπει να είναι παιδαγωγός , πρέπει να έχει όρεξη για δουλειά , πρέπει να του αρέσει πολύ αυτό που κάνει ,πρέπει δηλαδή να αποτελεί μια επένδυση ζωής για αυτόν . Για παράδειγμα στην Γιουγκοσλαβία είχαμε ένα προπονητή, τον Φιλίποβιτς ο οποίος είχε σημαντικά συμβόλαια όπως με Μπαρτσελόνα και Πόρτο , και μου έλεγε τότε ότι ο προπονητής στην Γιουγκοσλαβία που έβγαλε μεγάλα ταλέντα όπως Σουκερ κ.τ.λ ,ήταν ο ίδιος επί 30-40 χρόνια ,γιατί έκανε πολύ καλά αυτή τη δουλεία .Αυτός είχε σεβασμό από όλο το ποδοσφαιρικό γίνεστε της Γιουγκοσλαβίας , καθώς ήταν ένας άνθρωπος που ήξερε πάρα πολύ καλά να αναδεικνύει ταλέντα , να τα προάγει και να φτιάνει ομάδες .

       -Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αθλητές ποδοσφαιριστές που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα .


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν εφόσον αγαπάνε το ποδόσφαιρο ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα είναι να αξιολογηθούν. Υπάρχει αντικειμενική αξιολόγηση που ορίζεται το μέγεθος του ταλέντου . Όσοι λοιπόν έχουν ταλέντο να γυμνάσουν με τους σωστούς ανθρώπους , με προηγμένα προπονητικά πρωτοκόλλα ώστε να φτάσουν ψηλά . Όχι με εύκολες λύσεις , όχι με φάρμακα  , όχι με “μάγους” που υπάρχουν στο χώρο του ποδοσφαίρου και παραμυθιάζουν γονείς που θέλουν να δουν τα παιδιά τους να φτάνουν ψηλά  δίνοντας τους πολλά πράγματα φαρμακευτικής φύσεως  και τάζοντας τους ότι θα γίνουν σημαντικοί και μεγάλοι ποδοσφαιριστές – αθλητές , καθώς αυτός είναι ένας μύθος που δεν οδηγεί πουθενά. Ένα είναι το κύριο μήνυμα που όλοι οι νέοι στο χώρο του αθλητισμού πρέπει να πάρουν ! Ψηλά οδηγεί το ταλέντο και η δουλειά .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου